Obuolių nauda žmogaus organizmui

obuolysObuolius mėgsta visi. Obuolių teikiama nauda neabejotina – tai žino visi, tačiau toli gražu ne visi žino, kiek obuoliai pasižymi tam tikromis gydomosiomis savybėmis. Taigi, kokia obuolių nauda žmogaus organizmui?

Obuoliai – skanūs cholesterolio naikintojai

Obuoliai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Paslaptis slypi pektine bei skaidulose. Viename vidutinio dydžio obuolyje su žievele yra 3,5 g skaidulų, t.y. daugiau nei 10% paros normos. Obuolyje be žievelės – 2,7 g skaidulų. Netirpios skaidulų molekulės prisitvirtina prie cholesterolio ir padeda organizmui jį pašalinti, todėl tokiu būdu yra mažinamas pavojus, galintis kilti užsikimšus kraujagyslėms. Faktiškai obuoliai mažina infarkto tikimybę. Obuoliuose taip pat yra ir tirpių skaidulų, vadinamų pektinais. Jos padeda „surišti“ ir pašalinti cholesterolio perteklių, susidarantį kepenyse.

Mokslininkai nustatė, kad kasdien suvalgant po 2 obuolius cholesterolio kiekis sumažėja 16%, o toks pats obuolių kiekis plius vienas mažas arba vidutinis svogūnas ir 4 puodeliai žaliosios arbatos sumažina infarkto pavojų 32%.

Apsauga nuo vėžio

Obuolio žievelėje yra daug antioksidanto kvercetino, kuris kartu su vitaminu C trukdo laisviesiems radikalams daryti neigiamą poveikį organizmui. Mokslininkai mano, kad pektinas gali „surišti“ į organizmą patenkančias kenksmingas medžiagas, tokias kaip švinas ir arsenas, bei pašalinti jas. Netirpstančios obuoly esančios skaidulos padeda išvengti vidurių užkietėjimo bei pašalina kenksmingas medžiagas iš žmogaus organizmo, o tai mažina tikimybę susirgti storosios žarnos vėžiu.

Obuoliai padeda virškinti

Obuolys skatina virškinimą, normalizuoja jį. Medžiagos, minėtos anksčiau, padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Pektinas padeda gydyti diarėją. Tradiciškai obuoliai yra laikomi gera priemone nuo viduriavimo ir skrandžio problemų. Tam yra savo priežasčių: obuoliuose yra obuolių ir vyno rūgščių, padedančių virškinti maistą.

Be to, obuoliai stiprina imuninę sistemą ir padeda palaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje. Geriausia vartoti obuolius, kaip sakoma, tiesiai nuo obels šakos (prieš tai juos nuplovus), bet ir po neilgo terminio apdorojimo jie išsaugo beveik visas naudingas medžiagas. Parduotuvėje esantys obuoliai dažniausiai dengiami vašku, todėl kartais patariama nugramdyti jį nuo žievelės, bet tai viso vaško Jūs vis vien nepašalinsite. Geriau tiesiog pašalinkite visą žievelę. Žievelėje yra labai daug pektino ir skaidulų, tačiau obuolius su žievele rekomenduojama valgyti tik iš savo daržo arba iš ūkio, dėl kurio nekyla abejonių.

Susiję Įrašai

Verta žinoti
Taip Pat Skaitykite