Kodėl naudinga valgyti lašišą ir kaip ją išsirinkti?

kodėl naudinga valgyti lašišąVienas iš maistingiausių maisto produktų yra žuvis. Žuvų rūšių yra daugybė, todėl galima išsirinkti pagal žmogaus skonį.  Šaldyta žuvis, žuvies kotletai taip pat gali būti naudinga. Specialistu teigiama, kad viena iš maistingiausių žuvų – lašiša, kurioje gausu sočiųjų riebalų. Dauguma žinome, kad tokią žuvį valgyti sveika, tik nežinome kodėl bei kokią tinkamą lašišą išsirinkti, kad būtų visos reikiamos medžiagos. Šiame straipsnyje tai atskleisime. 

Kokią naudą suteikia lašiša?

  • Lašišoje gausu baltymų ir gerųjų riebalų, kurie yra svarbūs žmogaus organizmui. Su riebalu pagalba yra padedama organizmui įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus ( A, D, E, K ) bei suteikia maisto produktams struktūrą ir skonį.
  • Lašišoje gausu Omega – 3 riebalų rūgščių, kurios palaiko smegenų veiklą, gerina  regėjimą, mažina riziką susirgti širdies ligomis.
  • Riebalų rūgštys Omega – 3 išlaiko gerą nuotaiką ir mažina depresiją
  • Lašiša padeda kontroliuoti aukštą kraujo spaudimą, o tai padeda apsisaugoti nuo širdies smūgio ar insulto.
  • Žuvyje esantys gerieji riebalai apsaugo odą nuo nudegimų ir odos vėžio.
  • Valgydami lašišą mes apsaugome ir sumažina riziką susirgti tokiomis ligomis kaip inkstų vėžys, leukemija, melanomos ir Hodginso limfomos.

Lašišą vertėtų valgyti bent kelis kartus į savaitę.

Ar galima rasti kokybiškos lašišos Lietuvoje?

Lašiša į Lietuvą importuojama iš Prancūzijos ir Norvegijos. Lietuvos parduotuvėse kainos už lašiša svyruoja nuo 5 iki 8 eurų už kilogramą. Per pastaruosius metus lietuviai ypač pamėgo šią žuvį, tad iš visų žuvies rūšių, lašišos pasiūla rinkoje išties didelė. Na, o dabar tikrai galima jau ir Lietuvoje gauti  kokybiškos lašišos, tik, žinoma, reikia mokėti ją išsirinkti.

Kaip išsirinkti kokybišką lašišą?

  • Svarbu atkreipti dėmesį, ar žuvis sužvejota, ar užauginta dirbtinai. Šiuo metu, dažniausiai, lašiša būna užauginta dirbtiniu būdu, bet jeigu yra galimybės gauti laukinę lašišą –  ji bus daug naudingesnė nei dirbtinai užauginta. 
  • Lašiša turi būti pažymėta, kur buvo sužvejota – gėluose vandenyse ar jūrose. Visas išvardytas gerąsias savybes turi jūrinės lašišos.
  • Žuvis turi būti šviežia. Gali būti ir atvėsinta.
  • Šaldyta žuvis yra ne tokia vertinga, nes joje mažiau maistinių medžiagų. Jeigu perkate šaldytą žuvį ją atšildyti reikia greitai, geriausia panardinti į karštą vandenį.
  • Svarbu atkreipti dėmesį į žuvies išvaizda. Lašiša turi būti švari, blizgi bei, kad akys būtų skaidrios.
  • Atkreipkite dėmesį ir į žiaunų spalvą jos negali būti tamsios, nes tai jau rodo, kad žuvis pradėjo gesti.

Kaip tinkamai paruošti lašišą?

Lašiša yra riebi žuvis, todėl jos paruošimas nėra sunkus. Iš tiesų neskaniai lašišą pagaminti yra sudėtinga, nes ji pati iš savęs yra skani. Norint, kad žuvis išsaugotų kuo daugiau savo vertingų medžiagų reikėtų nepersistengti, t.y. lengvai pakepti, apvirti ar patroškinti. Galima lašišą kepti ir ant grotelių ir orkaitėje – susuktą į foliją. Lašišai nereikia jokių aliejų ar papildomų riebalų, nes iš savęs ši žuvis išskiria daug riebalų, kuriuose ji ir kepa.

Pabaigai,

Šiame straipsnyje aptarėmė lašišos naudą žmogaus organizmui bei kaip tinkamai išsirinkti ją. Įspūdingų patiekalų ir sėkmingų pirkinių!